Wednesday, 2 January 2013

Macam mana daku jatuh cinta

Assalamualaikum dan salam satu dunia! :D

Atip suka benda2 yg shining-shining, sparkling-sparkling, a.k.a jewelleries atau accessories spt gelang dan rantaii. WEEHEEEEEE! Minat Atip trhadap bnda2 cmni mula sejak atip budak hingusan lagii (hingus keluaq hingus keluaq! seduuttt msuk balik! ok. geli. -_-). Ingat lagi atip masa satu hari tu kt tempat ngaji (tempat daku blajaq/nngaji Al-Quran) ada kawans atip, sedang dgn khusyuknya buat sesuatu, nampak gaya nak mcm gelang, satu2 biji manik dia serlung masuk dawai tu. Mcm menarekk!

Bermulalah daripada pandangan pertama, Atip SUDAH JATUH CINTA.....kepadaaa manik! HAHA! :D Lepas tuu, time kt sekolah rendah, mcm jadi trend pulok buat apa benda ntah nak sebut...ermm..aaaaaaaaa....alaaaaa yg tuu, yg depa guna benang sekupang warna warni tuuu, yg lilit-lilit kat batang aiskrim tuuu utk bentukkan nama tuuu, pastu dijadikan keychain tuuu, err...paham dak? -_- x paham jugak? buat-buat paham je laa (Atip x reti sgt nk describe benda. opss) bukan tu sajaa, benang setali sekupang tu pun jadi trend utk diikat-ikat pastuh jadik kiceyn gak. X paham jugak apa yg direpekcarutkan? sat naaa...google search image, harap paham laa lepas nii T___T


AHAAA! jumpa pon! ikatan mcm ni lahh. Alaaa yg jadi trend masa skola rendah duluuu (trend dlm kalangan pompuan ja laa, laki mmg xtau sgt psai ni. oraiitt?)

fuhhh..paham gak akhirnya...( bajet tengah cakap dengan korang secara live, tau pulak korang pahan atau x paham) okeh! Back to the topic. Kawans yg pro buat2 ikatan ni buatlah sale kat sekolah masa tu, keychain batang aiskrim harganya kira cmni laa:
-batang aiskrim 1x sekupang (RM0.10)
-tali warna warni x2 (RM0.20)
-satu huruf yg nak dibentuk sekupang (RM0.10)

kalau nk buat utk nama Atip, ATHIFF AKALILI, 13 huruf di situu terbanglah RM1.30 di situu saja. Gila bak hiangg cekik darah weii! Dah la duit pi skola paling byk mak kasi RM1 ja time tuu., kebulur kering la atip dek x makan kek Apollo(RM0.30...slalu atip beli 2, so, RM0.60) dan aiskrim RM0.40(cukop RM1). Dalam hati berkata: 'xmau aku beli kiceyn kat hang. hmmph!' ceiitt! ego lebih, padahai tringin gila nak kiceyn RM1.00++ DIY tuu. Atip pernah minta kawan tu tolong ajarkan nak lilit tali bagai tu kt batang aiskrim, tapi dia xmau. Mungkin takut bisnes kecil-kecilannya tergugat kot kalau ada org reti lilit, ikat2 mcm tu. kalau semua org reti buat, xdenye nk beli kt dia lepas tu, lingkuplah bisnes. ok, kau xmau ajaq aku, finee...aq blajaq sniri, hmmph! 

Bermulalah saat itu (byk betoi 'bermula' kau atip oi), atip gigih berusaha meneroka cara-cara nak ikat tali-temali tuu sampai lah sekolah menengah jadi pro skitt dalam bab-bab nih. Siap fotostat 1 mukasurat dari buku library psai cara-cara nak ikat 'chinese beading' mcm gambo di bawah, pastuh praktik sniri step by step diaa..payahh oooo T___T sengal jari-jemariku yg x berapa runcing ni.


Percaya x? Percayalah...sapa-sapa nak tempah bolehlah PM atip kat FB :D cewahh atip BISNES nampak!

Dah lama x buat benda-benda alah ni, sebab nak fokus SPM. Mak cakap nanti nak singgah WS Handicraft beli barang-barang berkaitan manik! yeayy! xtau lah skill atip dlm ber-beading dh berkaratt ka belom...huhuu, tapi beading ni memang salah satu hobi atip yg palingggg syok skaliii!! WoOooHoOoo sejak hbis SPM ni, xda kerja nak buat, adik-adik pon start skolah, boring dok rumah xtau nak buat paa selain on9, baru tringat psai beading nih! trus Atip search video/web berkaitan beading:


*saja letak link kat sini, senang skitt nanti nak bukak balik web tuu >__<*

Eksaited! stakat ni Atip x jumpa lagi sapa-sapa yg ada hobi mcm ni. so, korang pon suka beading? habaq laa naa, atip xda geng nihh :DDDD





2 comments:

  1. haha . it's funny . kita lah salah sorang yang pernah jual keychain nama . and banyak gila benang tu kat rumah . warna-warni and now i miss the moment so damn much !

    ReplyDelete
  2. hahaaa..yess! jadi nostalgia bila tringat balik :DDD

    ReplyDelete

Anything you would like to say?