Friday, 20 September 2013

Why am I here?

Assalamualaikum and selamat sejahtera!

I kept thinking today, why am I here in Beijing? What is purpose of my presence here in China? Is it just for study Mandarin, having fun, spending money for clothes and things? Or is there other reasons for me to be here? I know why I'm here.

Am I?

I kept forgetting what the main purpose I'm here. I'm not sure for my real intention, sometimes it is clear and rigid, but not strong enough to be uphold for a long period of time. Sometimes it is all blurry. I don't have plans.

When people asked me, where do you want to go (travel) for upcoming holidays? I don't know.
What do you want to be in future? I don't know.
What do you will have for lunch/dinner today? I don't know.

It is not that I really don't know or something. But I just don't have a clear and confirmed answer for them. There something missing. Motivation, maybe?

Today the KPM seniors invited us (me and Naddy) to have dinner with the new comers (KPM juniors batch 95's ). Yes of course before this I am excited and really glad they came so that me and Naddy would have more friends from our batch (and not feel that lonely anymore). But the thing is, I don't feel anything today, even during dinner (dinner was great! the tomyam is delicious and the fried eggs too). What is wrong with me? Feeling empty inside. Hmmm

Although I'm not quite sure the reason why I'm here, but I really know what I wanna be what I wanna change (from bad to good) in me.

1) To become a better muslimah.
2) To inspire people with my experience.

p/s: LOL my post this time is quite a serious talk. >< Sorry if you can't relate, neither do I. I just typed what I think and feel, so the connection of the sentence is a bit......run off. --"












Some of my shots which I thought is a photogenic capture. lololololol ><

From Malaysia to Beijing

Assalamualaikum dan salam sejahtera shemuahhhh :*

Lama bebeno aq x update blog berhabuk *uhuk uhuk!* ni erghh. Rindu aq tak rindu takkk? :3 So, back to the topic. Why am I here in Beijing huh?

Sebelum tu ku panjatkan setinggi2 kesyukuran kpd Allah S.W.T. di atas peluang, nikmat dan kesempatan ini untuk hambaNya yg kerdil ini untuk melanjutkan pelajaran di perantauan (impian menjadi nyata). SubhanaAllah sungguh aq rasa diri ini x layak namun aq amat bersyukur menjadi salah satu drpd 5 org pelajar yg mendpt biasiswa YSD. Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah :'D huuu

Kmi dah 2 minggu lbih di sini dan pelbagai2 tmpt kmi sudah jejaki (taklah byk sgt pun huu). Semuanya atas tunjuk ajar dan bantuan kak kak senior yg sgt bermurah hati dan x keberatan langsung utk tolong kmi berlima yg trkapai2 x ketahuan nak pi mana nak buat apa. T___T


Antara suasana semasa arrival in Beijing China ;)
Tema kami merah mihmihmih

InsyaAllah aq akan update lagi perkembangan diri di tanah besar ini, semoga memberi inspirasi utk kalian yg sudi membaca. Hehe :)

Tuesday, 9 April 2013

Result fever SPM 2012 tamat!

"Atip, nanti klau x dapat 10A janganlah nangeh, redha saaja." - kata mak masa otw ke sekolah untuk ambik result.

fuhh kata-kata yang benar tapi pahit untuk ku telan. (Y) Sebab aku dapat rasa 1 dunia dok target aku, dok mengharapkan aku, untuk mendapat 10A dalam SPM. Aku rasa bebanan teruk di kepala, aku jadi takut+tension sampai keluaq-lah manik2 ayaq mata masin drpd 2 ketul mataku. Aku pujuk hati supaya tawakala'lallah, redhaaa

AHHHHHHH TENSIONNYAAAAAAAA - apa yg aq pkir msa dlm keta otw ke skolah

T_______T

At last sampai gak skolah. Nampaklah baju2 kuning SMKI seperti semut dok kerumun makanan jaa berdekatan dewan Tunku. Oh ternampak crush pulak time2 genting cmni, tapi xda feel ponn sbb hang x penting buat masa tu. HAHA! *sirius kejam gila*

Dgn bismillahirrohmanirrohim aq tapak masuk dewan guna kaki kanan. Maka terjumpalah rakan2 yg sudah 3 bulan lebih tidak ketemuuu waargghhh rindunyaaaa :') <3  Maka kami pun bersalaman mesra acewah tiba2 Aimi kata :'Awat tangan sejukkk sangat nih?!'

Mau x sejuk erythrocyte dok mengalir laju ja dlm blood vessel bila heart dok non-stop pumping malah dok increase dia punya pumping velocity detik demi detik. Haa tudia Bio mai dah mai dah -___- (fizik pun ada gak kt situ walaupun seciputt ja)

Tepat pukui 11 pagi, semua semut2 kuning di luar dewan berpusu2 serbu dewan dgn lahapnya, sebab pengetua kita Pak Din udah mau umum itu manifiesto supaya beliau dpt undi tertinggi dlm pertandingan cikgu paling hensem. Eh dak dakk T____T minta maap saya suka merapu sikit cikgu2 hehee
Semut2 kaler putih campur biru campur ijau pun nak join dengaq manifiesto. Silakan silakann junior2 merasai debaran tahap gila kami

Kami geng2 pompuan SN4 dok sebaris jaa, Nabil, Wani, Skymmar, Amira, dan selebihnya Aimi, Asnida, Mimi dan lain2 minta maaf klau x ingt. >< Para ibu bapa diminta duduk kt kerusi depan skali klau boleh.
Aku skali langut ja dh nampak susuk tubuh comel mak dan badan tough ayah duduk molek ja di kerusi depan skali, aq dapat rasa harapan depa sgt tinggi buat anakanda kiut mereka ini yakni aku. LOL!

Pak Din pegang microfon, beliau dh nak umum manifiesto! Aq rasa hampir semua batch95's dok 'gulp' brkali2 telan ayaq liuq ja dgn harapan nerves pon ditelan skali bgi hilang. Straight A's saja yg akan naik pentas, hanya straight A's sajaa T___T Aku takut aku bukan di kalangan itu, sbb semua org SEMUA org mengharapkan aq (aq rasa laa) dan ia sgt lah stress bakhiangg. Satu benda ja aq rasa nak habaq kt dunia time tu: "hampa tolong sgt2, klau aq bkn spt yg hampa harapkan, tolong jgn kecewa, tolong jgn pandang hina, dan paling penting aq minta maaf sgt sbb dah punahkan harapan hampa, target hampa dan tanggapan hampa selama ini." Huhuu sedih tiba2 :'(

Satu demi satu nama dipanggei. Dlm hati aq dok doa supaya nama selepas itu mula huruf A. Lepas sorang, sorang pulak naik pentas, aq akan sorak kuat smpai sakit tekak ni haa msa classmate dpanggei naik, tmbah2 bila time Farzana haha. "Nama-nama yg telah saya sebut itu saja, telah berjaya mndapat straight A's dlm SPM 2012." - Pak Din

Ehh satt, cikgu, nama saya?! T__________T Time tu jugak lah aq rasa mcm dah punah harapan mak ayah, huhuhuuu. Aq tertunduk. Sedih. Tapi x rasa nak nangeh pun laa, sbb aq dah latih hati utk bersedia mnghadapi apa2 saja result SPM aku sejak beberapa hari lalu. (Y) :) Tapi aq rasa sgt x sabaq gila nk tau result smpai pinjam fon Mira nk cek result mlalui SMS. Tapi pelik, x dapat2 pun, aq ada taip silap no ka? Ishh geram sunggoh. Result aku mcm mnaaaa?!

Aq berjalan dan menuju kpd 2 org tuaku. Duduk di sebelah mak. Pegang tgn mak. "Mak, Atip x dpt, mak ayah atip minta maaf sgt2." T_____T sedihh ooooo smpai ayaq mata masin kluaq skali lgi. "Athiff...takpaa ;) mak ayah x kisah pun athiff dpt brpa, yg penting atip ada bahasa Cina tu, dh sgt special dh utk mak ayah." Aku. Nanges. Teresak2.

Pelajar2 yg lain boleh dh ambik result kt guru kelas masing2. Mak teruih suruh aq pi terpa ke arah cg Jacqueliene <3. "Cikguuu, result saya mcm mna?! Cepatt cikgu saya nk tau nih!" Gila x sabaq pnya anak murid! Nak buat cmnaaa kan? Tiba2 cg Jac pegang tgn aq dan cakap: "Athiff, you did great, I'm so proud of you. :) " Menatang hapakah yg telah akuh buat sampai cg kesayanganku senyum smpai ke telinga smbil dok cari2 result aq di sebalik result2 yg byk tuh. Cg tunjuk slip kputusan aq :"Except for bahasa Cina, all A's, Athiff. :D" Whhattttttttttttttttt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sejujurnya aq sgt SANGAT TERKEZUTT! Ya, Allah...Alhamdulillah. Aku sgt bersyukur sgt Ya Allah. :'D Rezeki paling besar lagi bermakna utkku, terima kasih Ya Allah, terima kasih semua :'D

Aku blurr, truih peluk mak kt sebelah tanpa pkiaq apa2 sbb trlebih gembira. (Nasib baik org sebelah mak, klau crush mau x kena kawen on the spot gak oleh ayah sbb sweet x kena tmpat -_-) Satt, stai kami prnah sweet sama, ckp pon x pnah. Otak aq jammed satt bila nmpk slip sndiri, apa yg aku tau, mood aq yg brsedih terok gila tadi dgn tiba2 tkaq jadi gembira gila2 mnyebabkan feeling aq x keruan dan menangis lagi on the spot! (hg ni atip xda qeja lain dah ka dok nangeh ja hg tau org meluat) Tudiaaa kfineeee pastuh ayah mai, aq peluk ayah pulak, dan nangeh lagii..derekkkkk huhuu

muka aku yg terkejut beruk -_- 
yaa hobi aku menangis
Mak Ayah I <3 YOU
Terima kasih belanja kek, ayah.

Apa2 pun aku telah berjaya mencapai target, huhuu SubhanAllah Alhamdulillah Allahuakhbar! Berkat doa ibu bapa, redha cikgu2 yg saya hormati lagi kasihi sekalian, serta bantuan2 rakan2 selama ini. Tanpa kalian semua, siapalah saya pada hari ini. :')

Kpd rakan2 yg berjaya, saya ucapkan tahniah, jom kita jadi lebih maju pd masa hadapan. :* dan juga ingin nasihatkan supaya sentiasa beringat, kejayaan ini Allah S.W.T. boleh tarik bila2 saja, jgn lah riak dan sombong, ingat ya sahabat! <3
Kpd rakan yg brdukacita, saya nasihatkan La Tahzan, jgn bersedih, sesungguhnya apa yg Allah S.W.T. tentukan adalah yg terbaik utk kita, Allah S.W.T. Maha Mengetahui sedangkan kita tidak mengetahui. Apa yg terjadi pasti ada hikmahnya. PASTI. Percaya dan yakinlah akan itu. Sbb aq prnah gagal, dan aq telah menemui hikmah itu. Huhuu :')
Kpd juniors yg dok dupdapdupdap nk ambik SPM lpas nih, kak (cewahh guna title 'kak' tuu bajet senior sgt lah :P) nk ucapkan SELAMAT BERJAYA! Selalulah ingat,  "kalau org lain boleh kenapa aq x boleh. Aku jugak BOLEHHHH!  YEAHHHH!" Semangat, ok! :D Semoga entri kali ni mnjadi motivasi buat adik2 di luar sana utk mencapai kecemerlangan dlm SPM insyaAllah. Huhuu (Y) AAmiin <3

Yang paling penting, impian aku utk menjadikan result SPM hadiah teristimewa utk mak dan ayah tercapai. Kegembiraan jelas terserlah di muka2 mereka, terutamanya ayah. <3

ALHAMDULILLAH ALHAMDULILLAH ALHAMDULILLAH. Syukur.

Monday, 11 March 2013

Kereta melayang

Failure? Eh apa yg aku fail? Fail dlm SPM? Ouhh tidakk, mintak dijauhkan T____T Aamiiin

Aku tunggu di tepi bukit sebelum nama dipanggil. Aku x rasa cuak. Hairan. Lelaki yg ada di sebelah kiriku punya sebelah, x berenti dok vibrate-kan kakinya, habis satu bangku terasa vibration, rilek la der! Aku dah la tgh berusaha nak calm down jantung aku yg mulai menari tarian DUP DAP bila hampir tiba nomborku untuk dipanggei. Tambah bila aku dah mula ketaq, perut aku otomatik akan hasilkan gas particles dan digestive system aku akan mulai aktif, time2 cmnilah nak aktif ponn =..= Hang x berenti vibrate satgi aku terkentut satgi baru ada akai, pengsan jugak satgi nak test JPJ xleh kena buat ulangan pulak 2 minggu lagi.

Minta maaf akan ketidaksenonohan aku. (Y) -___-

"Okay nombor 6,7,8, dan 9 boleh masuk kereta" - pakcik JPJ announced.

Kami berjalan menuju kereta masing-masing yg telah tersedia.

Aku? Aku nombor 9. Dengan over-confidentnya aku jalan masuk keta kancil kelisa kecik toik tu, tunggu giliran mendaki bukit. Aku usha keta sebelah, kak India tu buat tanda 'good' (Y), sambil mulut trkumat-kamit 'good luck'. Aku membalasnya dengan senyuman. Yeahh, inilah masanya! Aku boleh buat! Aku boleh lakukannya! Aku akan pass dan dapat lesen hari ni jugak!

Cewahh memang semangat habes. Calon nombor 6 dan 7 dah lepas. Aku x pastilah depa luluih ka x. Ahh x kesah lah. Pakcik JV yg kering (cara bacaan dia --> caring) bagi kata2 terakhir kepada calon2 yg sedang brsedia trmasuk aku.

"Adik, rilek jaa. Buat macam biasa, macam dok slalu buat masa latihan." - pakcik JV

Aku senyum, tanda suro pakcik tu cepat cakap habes sebab aku nak try fokus nih, no 8 (kereta kak India tu)  tengah buat test, lepas ni aku pulak. Haishh.

*Tekan clutch*
*Masuk gear satu*
*Turun hand break*

AKU. DAH. BERSEDIA. (Y)

Giliran aku dah tiba. Akhirnya! Kaki kiri mulai angkat clutch perlahan-lahan. Kereta x bergerak lagi. Kaki diangkat lagi, x jalan lagi. Kaki diangkat lagi, dia mulai jalan. Perlahan. Lembab. Aku punya la takut enjin mati, tiba-tiba kaki kanan gatai pi tekan minyak! Tekan kuat pulak tu!

Fuhh akhirnya kereta naik jugak diatas bukit. Aku pulak steady jaa jalan, bersyukur enjin x mati. Tetapi!
Time ni otak aku pulak yg lembab. (Y)

Naik bukit? Naik dah. Masalahnya calon kena bagi tayar depan berenti di dlm kawasan line kuning atas bukit tuu, baru boleh jalan turun dari bukit. Aku dah sampai puncak bukit, kaki masih dok tekan minyak. Bila keta dh melepasi line kuning tu mula lah nak kalot. Gelabah mcm cacing kesejukan. Bila kalot otak takleh nak pkiaq dah. Kaki nak cari break tapi krja dok tekan minyak, mcm pa lagii.

Akibatnya...
KERETA MELAYANG  ~(-____-)~ Lajuu ja turun bukit, tanpa toleh dah kt pakcik JPJ. (Y)

Pakcik JPJ truih angkat tangan :" GAGAL!" Waarrgghhhhhh!!! Kekejaman disitu.

Aku rasa aku boleh buat. Kenapa jadi mcm nih?! :'( Kenapa kaki aku xleh tekan break masa kt line kuning tuh?! Kenapa derek tekan minyak ja?! Jawapannya...sebab otak lembab.

Dengan ini aku GAGAL kt bukit, maksudnya, aku gagal bahagian kedua. Parking xleh buat, pusingan 3 penjuru xleh buat, kenalah tunggu untuk bahagian 3 iaitu jalan raya. Rasa kecewa ada, tapi cepat ja dia hilang, lepas tu aku mcm feeling-less. Bila hntaq msej kt mak menceritakan kisah duka di bukit JV, barulah ayaq mata nih rasa nk keluaq. Hati senang lembut bila kita luahkan kt org lain. Aku ingat nk keraskan skit hati nih, x boleh jugak. Tapi aku x la nangeh, depan org ramai kott, no wayy!

"Buat jalan raya leklok, baca bismillah" - mak

Baru aku tringt! Patutlah aku fail...huhu, nak buat test JPJ tapi kat Allah S.W.T. x ingat langsung, pastuh over-confident boleh buat. At least basmallah kena lah baca, barulah hati ni x mudah panik sangat bila ujian. Haish salah aku, salah aku. Ampunilah dosaku Ya Allah. :'(

SubhanaAllah. Aku dengaq pesan mak aku. Basmallah dibaca, doa naik kenderaan diulang byk kali! Punyalah takut fail lagi. Tapi Alhamdulillah berkat doa, ujian jalan raya aku luluih (Y), dapat pakcik JPJ yg x garang pulak tu, nasib baik! ><

Dalam apa jua ujian dan rintangan yg kita hadapi, sentiasalah memohon pertolongan daripada Allah S.W.T. , supaya dipermudahkan segala urusan. Pengajaran utk aku dan untuk kamu, sahabats! <3

Monday, 7 January 2013

MANIKAHOLIQUE

Assalamulaikum dan salam satu dunia! :D

IT"S BEADING TIMEEE

yeahh..bila boring2 cmni...Atip sukaaa sgt buat2 manik a.k.a beading!
atip search utube dan jumpa beberapa video pilihan yg best2 untuk beginner macam atip nih (yg dh pro dlm bermanik2 msti ckp 'ceitt! ni senang je doe...kau x reti buat ke doe...doe doe dora-emon-nii)...huhuu

meh ushaa (Atip xmau blog jadik berat so Atip kasi link ja laa)

sooo guyss....selain utk motif sharing is caring, Atip juga tempek link2 ni utk senang skit nk cari nanty, tekan ja kt blog, POP! keluaq...haaa.

Oraiiittt...kena out dulu, mak bising dah suro solat Zohoq. Selamat mencuba! :DDD

Saturday, 5 January 2013

Aku Fofulerr (Popular)


  • WAWAWAAAA!
    birthdayy aku lahh. HAHA! TERLUPA!
    terima kasih kpd yg wish

    terharuu nih! :'D

    kasi ♥ skitt
    Akhirnyaa...i'm officially 18, MUAHAHAHAAA

    HAHA! I'm OFFICIALLY 18 todayy...wOoHoOOoo!
    mula2 tuu sirius x ingat hari jadi sniri. pastu tgh dok on9 tuu, tiba2 ada notification...


    selamat hari tua :D
    Unlike · 


Hafiz, hg orang first wish akuu...selepas tu diikuti berduyun2 notifications demi notifications...most of them were about wishing my birthdayy on the timeline. XD tiba2 rasa diri ini mcm RETIS pulak, RETIS yg fofular kena serbu dgn fan-fannyaa, berangan!

Mak beli kek dari King's di Tesco lama...manyak sedapp! Terima kasih, mak dan ayah! <3

I'm sharing my birthday with Bobo (bukan nama sebenar) who is my cute friend, my twin, my neighbour, my schoolmate and my tuitionmate! what a coincidence! Terima kasih Bobo sbb ajak Atip pi birthday party Bobo...hehee, kenyang sgt makan! Sampai rasa mcm nak termuntah tadi, bukan x sedap...SEDAPP! cuma sebelum Atip pi rumah Bobo, Atip dah makan mcm2, makan Burger Special gerai depan adik belanja pastu kat rumah ayah beli pulak kuetiau goreng nasi goreng, makan makan makan, pastu Bobo mai jemput pi rumah...wahhh rezeki murah harini Alhamdulillah... :D Atip kalau boleh nk rembat habis cake rainbow yg kak Bobo buat, tapi perut rasa mcm mampat teruk xda ruang kosong dah..HAHA! BTW, mmg sedap kek tuu :) terima kasih!

Oleh sbb xdak sapa2 kasi hadiah kat Atip yg comel , kiut,, nerd ni...Atip buat lah sniri bracelet, DIY tuu. huhuu :D Tapi, atip cuma harap doa dari korang sebagai hadiah, itu pun cukuplah =)

"Ya Allah Ya Rabbi, tetapkanlah iman Athiff Akalili bt Ahmad, panjangkanlah umurnya, murahkanlah rezekinya, semoga mendapat keputusan yang cemerlang dalam SPM, berkatilah hidupnya, dan bebaskanlah dia dari OCD. Ya Allah Ya Rabbi, berikanlah dia kesempatan untuk buat apa yang diimpikannya. Aamiiin."

Haaa...korang dah bacaaa...maknanya korang dah doa untuk Atip! TERIMA KASIH...doa ini sebagai hadiah hari jadi dari korang untuk Atip yang comey, kiut, dan nerd ni. Hihiii




Daripada Abu Hurairah r.a, katanya Rasulullah S.A.W bersabda: “Saling memberikan hadiah di antara kamu nescaya kamu akan berkasih sayang”

hehee..hadiah? :3